استان چهارفصل سیستان و بلوچستان با پیشینه غنی در زمینه تاریخ، تمدن و فرهنگ بومی خود، از تنوع غذایی بسیاری برخوردار است. یکی از غذاهای سنتی این منطقه، غذای معروف تباهگ است که با شیوه خاصی تهیه و طبخ میشود که مختص مردم این محدوده است. در گذشته مردم بلوچستان گوشت گوسفندانی را که در مناسبات مختلف ذبح میکردند با استفاده از روشی خاص خشک میکردند که بهترین روش نگهداری و استفاده طولانی مدت گوشت بدون نیاز به یخچال محسوب میشده و هنوز هم در بین مردم بلوچستان متداول است.
از تباهگ به عنوان غذاي مخصوص مردم مكران یاد شده که در دیگر شهرهاي استان سیستان و بلوچستان نیز طرفداران بسیاری حتي در ميان غير بلوچها دارد. تباهگ يكي از اصليترين و خوش طعمترین غذاهاي مخصوص سحري مردمان بلوچ در ماه رمضان است که آماده سازی گوشت آن را از نیمه دوم ماه شعبان به مدت یک هفته تا ده روز قبلتر آغاز میکنند.
روش تهیه گوشت مخصوص تباهگ بدین صورت است که گوشت را به صورت لایه های نازک و ورقه های ظریف پهن تبدیل کرده و پودر انار ترش و نمک را بصورت خمیر درآورده و بر روی لایههای گوشت میمالند. سپس آن را در فضایی سَرباز و در مجاورت تابش آفتاب بر روی طنابی آویزان کرده و به شکلی که هوا و نور کافی به گوشت برسد با پارچههای مخصوص جهت جلوگیری از نفوذ گرد و غبار میپوشانند. پس از خشک شدن گوشت، آنرا در کیسههای پارچهای و خارج از یخچال نگهداری کرده و آنرا به روشها و سبکهای مختلف با مخلوطي از برنج به صورت استانبلی (استانبلی بلوچی) طبخ ميکنند.